(recept
si oblíbilo 85 návštěvníků)
Rajský protlak

Potřebné ingredience
2kg rajčat, 250g cibule, 2 bobkové listy, 1 malá lžička mleté skořice, 4 roztlučené hřebíčky, 1 polévková lžíce mleté sladké papriky, 1 polévková lžíce soli, 300g krystalového cukru, 125 ml octa
Postup přípravy
Rajčata umyjeme, nakrájíme a dáme vařit bez vody. Hned přidáme nakrájené cibule a bobkové listy. Vše vaříme do měkka, až se vydusí voda. Pak rozmixujeme ponorným mixerem a přepasírujeme přes síto cedníku. Znovu dáme vařit, přidáme skořici, hřebíčky, sladkou papriku, ocet, sůl a cukr. Až je dost husté dáme do sklenic, pořádně utáhneme a zatížené necháme vychladnout. Nezavařujeme v hrnci. Z této dávky jsem naplnila 3 asi 0,3l sklenice a 2 asi 0,25 sklenice - viz foto. Protlak mám s dalšími zavařeninami normálně ve spíži a rok vydrží v pohodě. Mamka už ho dělá roky a nic se jí nikdy nezkazilo.
Je to výborný základ pro rajsou omáčku. Stačí jen rozředit vodou a zahustit zásmažkou - dochucení již není třeba.
Je to výborný základ pro rajsou omáčku. Stačí jen rozředit vodou a zahustit zásmažkou - dochucení již není třeba.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

danima3
(upraveno)
19. 1. 2018, 19:07

nahlásit

keiko
(upraveno)
19. 1. 2018, 14:42
Tak se nezkazilo opravdu nic, tento recept je opravdu dokonalý - tento rok plánujeme skleník, tak doufám, že bude úroda rajských! Používáme místo kečupu ke všemu, děti už kupovaný nechtějí, prostě nemá chybu
. Akorát máme poslední sklenici
Musím si ten recept vytisknout a uložit, protože bych o něj fakt nerada přišla
Ještě jednou moc díky




nahlásit

baluni
(upraveno)
5. 3. 2018, 20:07
@keiko
Ano, také podle tohoto receptu od mamky každý rok dělám spoustu skleniček a nikdy se nic nezkazí.
nahlásit

ZDENDA57
(upraveno)
28. 8. 2017, 9:57
Úžasný recept.





nahlásit

keiko
(upraveno)
16. 8. 2017, 18:34
Právě jsem naplnila pár sklenic - 3jitá dávka ze 6kg rajčat - snad vydrží a nezkazí se to, vařili jsme to skoro celý den.
Ale chuťově je to naprosto dokonalý - kliďo jako kečup
Moc díky za recept




nahlásit

baluni
(upraveno)
25. 8. 2017, 10:41
@keiko
Zkazit by se nemělo nic, já mám ještě 5 skleniček z loňska a je jako čerstvý.

nahlásit

kvítečko
(upraveno)
16. 8. 2014, 8:28
vyzlouším

nahlásit

enkka
(upraveno)
16. 8. 2014, 8:17
také dělám už několik z několika dávek jak dozrávají rajčata a někdy přidám česnek, lístky bazalky a oregana a to pak používám jako základ do bolońské směsi, nebo do lasagni.








nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
16. 8. 2014, 0:16



nahlásit

nelinka.micinka
(upraveno)
15. 8. 2014, 21:17
To vypadá zajímavě!!!

nahlásit
Archeoložka
(upraveno)
4. 9. 2013, 14:00





nahlásit

ZANYSHOP
(upraveno)
14. 8. 2013, 9:38
Už jsem Jitko vyzkoušela podle Vaše receptu vloni a opravdu výborná a hlavně rychlá omáčka. Sice ještě mám 2 skleničky z loňska, ale musím opět udělat zásobu s nových rajčátek.
. Moc děkuji za bezkonkurenční recept ...Jean.




nahlásit

baluni
(upraveno)
14. 8. 2013, 15:43
@ZANYSHOP
Všem děkuji
, ano už i já mám letos první dávku za sebou



nahlásit
laskonka333
(upraveno)
7. 9. 2013, 16:32
Ukladám skusím
práve som dovarila z dvoch dávok, ale na budúce uberem cukru o polovicu a pridám sol




nahlásit

gegamar
(upraveno)
9. 8. 2013, 10:28
Je výborný...





nahlásit

kalimera
(upraveno)
4. 10. 2012, 10:36
Výborný, děkuji za skvělý recept
.


nahlásit
superka
(upraveno)
23. 9. 2012, 16:35


nahlásit

blakr
(upraveno)
7. 9. 2012, 9:16
Máme vyzkoušeno a je to moc , moc dobré.
Ukládám si do receptů. děkuji




nahlásit
Lenka.Drasakova
(upraveno)
5. 9. 2012, 6:42
Vynikající, kluci mi ji zblajzli hned na večeři s knedlíkem!!!


nahlásit

jajulik
(upraveno)
1. 9. 2012, 9:32
vyzkouším



nahlásit